Deze week in onze podcast DoubleDutch praten VS-correspondenten Freke Vuijst (van ons) en Reinout van Wagtendonk (BNR Nieuwsradio) over de inauguratie en het verzet.

Freke loopt zaterdag mee in de Women’s March in Washington. Maar niet met een gebreid roze mutsje op. Reinout stoort zich aan deze pussy hats, en denkt dat dit symbool de boodschap van de demonstratie zal ondermijnen. Freke maakt zich daar geen zorgen om: ‘Ooit van intersectioneel feminisme gehoord?’ Zij loopt zaterdag achter een spandoek van jewelste: ‘Unapologetically Progressive!’

Plus! De tips van de week: van disfunctionele hillbillies tot de Insane Clown President.

SoundCloud

Deze dienst is alleen beschikbaar wanneer alle cookies zijn geaccepteerd

Wijzig cookie voorkeur

Verder in DoubleDutch
  • Gelden de wetten van Washington dan toch? Zelfs onder Trump? Wel als het om plagiaat gaat, blijkt uit de zaak Monica Crowley. Maar blijkbaar niet als een toekomstig minister van onderwijs de federale wetgeving betreffende haar eigen ministerie niet kent. Ai, Betsy DeVos. (01:51)
  • Nu Amerikanen hun zorgverzekering met Obamacare dreigen kwijt te raken, zijn ze heel (terecht!) upset. Een congreslid uit Colorado ging er als een haas vandoor toen hij op een ‘open huis’ in zijn district geconfronteerd werd met boze burgers. (7:23)
  • In Washington, net als in 300 andere steden, wordt zaterdag gedemonstreerd. Frekes dochter heeft al een bord gemaakt met het opschrift: Unapologetically Progressive. (11:50)
  • Zo’n zestig Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden zullen demonstratief afwezig zijn bij de inauguratie. Terecht, of ontkennen zij de democratie? (15:00)
  • Luisteraar Jasper tipte ons over het boek Hillbilly Elegy, memoires van J.D. Vance. Freke las ‘m eerder al en schreef er over voor Vrij Nederland. Het is niet alleen een fenomeen van de rust belt, ook bij ons in de buurt zijn laag opgeleide witte disfunctionele gezinnen te vinden. ‘Zullen we in de VS ooit verder komen dan het ‘pull yourself up by your bootstraps?’ (18:28)
  • Tip van de week: het nieuwe boek van Rolling Stone-verslaggever Matt Taibbi: Insane Clown President. Vandaar ook Reinouts uitleg (confession) over de muziek van Insane Clown Posse. (25:00)

Reacties? Meedoen? Stuur maar door:  doubledutchamerika@gmail.com