Lezen en koken

Uitgeverij Karakter doet iets heel slims. Ze geeft De dunne, De kleine en De snelle vegetariër alle drie uit in precies dezelfde opmaak (zelfde lettertype en een oranje stuk groente op de kaft) als de Nederlandse uitgave van De dikke vegetariër. Maar dat standaardwerk met meer dan tweeduizend vegetarische recepten van dé voedseljournalist van The New York Times, Mark Bittman, is natuurlijk helemaal niet te vergelijken met de verzameling hapsnaprecepten in De snelle vegetariër van Jacinta Bokma, hoofdredactrice van receptenplatform devegetariër.nl. Lekker, vegetarisch, gezond en vooral snel, dat is het idee. Dus gaat vrijwel alles in de blender of keukenmachine, of het is even snijden en bij elkaar gooien. Dat is op zich niet erg, maar dan moet je wel met originele ideeën komen. Dat lukt soms (creamy curry met tomaten, mango en shiitake in twintig minuten), maar vaker niet en er zit heel veel loze vulling tussen. De recepten zijn vooral snel geschreven, zo lijkt...