Hoe up-to-date zijn de Nederlandse rechters? Gebruiken ze social media? En zo ja, wat laten ze dan zien?

‘Twitteren? Nee. Ik heb niet van die hele snelle meningen,’ zegt de Arnhemse rechter Peter Lemaire. ‘Ik moet toch eerst nog even nadenken.’

Ook zijn collega, kinderrechter Wendy Vierveijzer twittert niet, en ze heeft evenmin een Facebook-account. ‘Heel bewust niet. Ik wil als rechter mijn privéleven beschermen.’ De Haagse strafrechter Elianne van Rens is eveneens voorzichtig. ‘Als je mijn naam googled komt er al genoeg naar boven. Iemand schreef eens online een bericht over mij: “Ze heeft het verstand van een dement fruitvliegje.” Dat was boze belanghebbende in een beslagzaak. Echt iedereen op mijn afdeling had het al gelezen. We hebben er hard om gelachen.’

Driekwart van de Nederlandse rechters past er voor om zelf als ‘medium’ op te treden via social media. Dat blijkt uit de Vrij Nederland-enquete onder de rechterlijke macht. Ze twitteren niet, en...