Maakt elke nieuwe techniek andere mensen van ons? Dat beweert de filosoof Coen Simon in een door hem samengestelde bloemlezing over technische uitvindingen.

Bij zijn afstuderen kreeg de filosoof Coen Simon van zijn ouders een donkerblauwe Brompton cadeau. Een Brompton is een vouwfiets, de fietsversie van een zich opvouwende balletdanser in het Zwanenmeer. De filosoof was er de koning te rijk mee, hij veranderde er door: ‘Ik ging anders denken over vervoer, en over reizen. Ik keek anders naar treinen en naar de buitenlandse steden die ik met mijn nieuwe ledematen bezocht. En ook voorbijgangers keken anders naar mij. Ik voelde me een extended version van mijn eerdere zelf.’

Simonvertelt over zijn fiets als bewijs voor zijn bewering dat de mens bij iederenieuwe techniek ook een ander mens wordt, in een andere wereld. Dat is nogaleen drastische uitspraak, zeker in verband met de Brompton. Dat Simon door hetbezit van de Brompton lichtelijk opgewonden raakte en ‘veranderde’ is...