Joël Broekaert zoekt het culinaire avontuur.

Drie jaar geleden had u er nog nooit van gehoord, nu heeft iedereen z’n favoriete India pale ale. Beter bekend onder de afkorting IPA, dat bestelt wat makkelijker in een drukke kroeg. Eigenlijk is het een heel oud bier. De eerste IPA’s werden in de achttiende eeuw in Engeland gebrouwen voor op de boten die richting India vertrokken. Vandaar de naam. Het is licht, soms enorm fruitig (er zijn varianten die associaties oproepen met lychee en mango), maar altijd behoorlijk bitter. Dat komt door de relatief grote hoeveelheid hop die deze brouwstijl kenmerkt. En het is tegenwoordig weer ongekend populair.

Er zijn steeds meer kleine brouwerijtjes die ‘bijzondere’ biertjes produceren. Ik schrijf bijzonder tussen aanhalingstekens, want die brouwers zullen ze nooit zo noemen. Pils, witbier en trappist zijn ook maar gewoon brouwstijlen. Net als saison, stout, geuze, porter, california common en dus die pale ale. De jongens van...