Joël Broekaert zoekt het culinaire avontuur.

Verzilting, daar praat je niet over. Niet dat het geen probleem is, de hele Nederlandse kuststrook wordt ermee bedreigd, zoals we hier vorige week al schreven. Maar voorlopig kunnen we het oppervlaktewater nog makkelijk spoelen. En toegeven dat je last hebt van verzilting betekent waardevermindering van de grond, opbrengstvermindering, dat soort dingen. Iemand die zegt dat je best gewassen kunt telen op zoute grond, daar zitten boeren ook niet op te wachten. Zout en landbouw gaan niet samen. Dat is boerenwijsheid. Maar het is niet waar. Op Texel ligt een stukje land waarop groentes gepest worden met verschillende verdunningen van zeewater. Telkens een beetje meer. Totdat ze doodgaan. Of niet, dan is het experiment geslaagd. Onder leiding van boer Marc van Rijsselberghe en onderzoeker dr. Arjen de Vos wordt op dit Ziltproefbedrijf getest of je gewassen kunt laten groeien op verzilte grond. Het was hoog tijd voor zo’n onderzoek.