De snelkookpan. Kent u hem nog? Dat snufje techniek waar geen enkel modern huishouden in de jaren zeventig zonder kon. Waarmee moeders in de helft van de tijd de sperzieboontjes kapot kookten. Dat ding dat nu waarschijnlijk stof staat te vangen op zolder.

Diezelfde snelkookpan is weer helemaal hip (ondanks dat-ie als bom is gebruikt in Boston). Dat is voornamelijk goed pr-werk van het Duitse pannenmerk Fissler, dat de laatste maanden de ene na de andere grote chef weet te bekeren tot het snelkookpanevangelie. Maar sterrenchefs verbinden hun naam niet zomaar aan een apparaat. Van­waar hun hernieuwde liefde voor koken onder druk? Twee redenen: tijdwinst en smaakwinst.

Snel koken scheelt tijd. Daar is dat ding voor uitgevonden. Vandaar dat we ’m snelkookpan hebben genoemd, in tegenstelling tot de En­gel­sen, die het een pressure cooker noemen, naar het mechanisme dat erachter zit. Het werkt als volgt.

Water kookt op zeeniveau rond de honderd graden Celsius. Als watermoleculen...