Joël Broekaert zoekt het culinaire avontuur.

Je kon erop wachten. Na de biersommelier en de theesommelier is nu de eerste melksommelier opgestaan. Bas de Groot is al sinds hij op zijn achtste voor het eerst rauwe melk proefde ‘melkverslaafd’. Zo’n drie tot vier liter per dag was in het verleden eerder regel dan uitzondering voor hem. De laatste jaren probeert hij dat wat te beperken – grote hoeveelheden melk consumeren, daar gaat een mens wat zurig van ruiken.

Bas de Groot heeft een droom: terroir-melk. Op dit moment smaakt nagenoeg alle melk hetzelfde. De grote melkproducenten gooien namelijk alle melk van alle boeren bij elkaar voordat het de pakken in gaat. Zo kunnen ze er makkelijker voor zorgen dat de melk altijd hetzelfde smaakt. Het heeft ook met het voer te maken. De meeste koeien krijgen krachtvoer van soja en snijmaïs, dat overal min of meer dezelfde samenstelling heeft.

Volgens keukenwetenschapper Harold McGee geeft krachtvoer de melk een weinig complex...