Sizzling birds, zo staan ze in het Engels op de kaart. Asfour ­tiyyan meshwi in het Arabisch, oftewel gegrilde vijgenvogeltjes. Je bestelt ze gemiddeld per zes of twaalf. De duimgrote vogeltjes worden geplukt, ontdaan van hoofdje en klauwtjes, en vervolgens op een kebabspies geregen en gegrild. Met een klein haakje worden de darmpjes verwijderd. In Libanon zijn ze een delicatesse. Je eet ze met huid, vet, vlees, organen, botjes en al. Als knapperige snack.

Ik kom er maar niet achter wat voor vogeltje ik precies gegeten heb. Sommigen zeggen dat het om een kwartelachtige gaat. Misschien waren het zwartkopjes of roodborstjes, zoals die op Cyprus graag gegeten worden (dan heet het gerecht ambelopoulia). Hoe dan ook, ze smaakten mij wel, die gegrilde vogelkarkasjes. Veel van mijn Nederlandse medereizigers konden zich daar weinig bij voorstellen en zelfs de Libanese vriend – geboren en getogen in Beiroet – liet de vogeltjes graag aan zich voorbijgaan.

Het eten van kleine...