Die vlierbloesem moet nu toch echt wel zo’n beetje uitgebloeid zijn. Het zou tijd worden ook. Het lijkt of de hele wereld vlierbloesemgek geworden is. Receptenrubrieken staan er bol van en het regent vlierbloesemgranités bij de toetjes. Dan hebben we het niet eens over cocktailkaarten.

‘Helaas is er (…) vrij weinig met vloerbloesemsmaak te krijgen,’ schrijft Johannes van Dam in De Dikke Van Dam (eerste uitgave 2005). ‘In Engeland zijn ze er meer aan gewend en daar is zelfs wijn en limonade te koop van elderberry blossom.’ Er kan een hoop veranderen in acht jaar. Elke zichzelf respecterende slijterij en delicatessenwinkel in Nederland verkoopt tegenwoordig vlierbloesemsiroop.

Leslie Dronkers maakte vier jaar geleden zestig liter vlierbloesemsiroop. Dat vond hij toen veel. Leslie heeft een eigen cateringbedrijf en staat elke zaterdag op de biologische boerenmarkt op de Noor­der­markt in Amsterdam. Daar verkoopt hij onder meer biologische vlierbloesemsiroop. Leslie was,...