Hamburgers zijn gemaakt van ham, zegt Stefanie van vier. En waar komt de ham dan vandaan? ‘Van de hamster?’ Deze passage komt uit Watertanden, een boekwerkje waarin drie jongedames op een kunstzinnige manier op zoek gaan naar ‘hoe eten je leven beïnvloedt’. In een hoofdstuk vragen ze basisschoolkinderen naar de herkomst van hun voedsel. Die hamster is verreweg het leukste antwoord. Maar er komen ook koeien langs die melk plassen. En friet van de bakker.

Kinderen, maar volwassenen net zo goed, hebben eigenlijk geen idee meer waar hun eten vandaan komt. Vlees komt uit een plastic bakje van de supermarkt. Het hele voortraject is aan het zicht onttrokken. Daarom realiseren weinig consumenten zich wat ervoor nodig is om elke dag zo’n plastic bakje in huis te halen, zeker voor die lage prijzen.

Om daar verandering in te brengen, lopen tussen een veevoerfabriek en een huizenblok in aanbouw op een braakliggend terrein in de Rotter­dam­se volkswijk Katen-drecht twee Bonte...