Ik kon niet zo goed voetballen. En het duurde best lang voordat ik een keer een vriendinnetje had, vond ik zelf. Om stoer te doen, dronk ik daarom op mijn zestiende wel eens een slokje azijn. Zo uit de fles. Om te tonen hoe sterk mijn maag was. Met voetballen is het nooit wat geworden, dat van die vriendinnetjes heb ik ondertussen goed ingehaald (al voel ik blijkbaar toch de drang om dat er nog even bij te vermelden). Ik stop nog steeds van alles in mijn mond om stoer te doen. Alleen geen pure azijn meer. Ik gebruik wel graag een flinke extra scheut over de salade, want goede azijn is gewoon verschrikkelijk lekker.

‘Azijn is het noodlot van alcohol,’ schrijft culinair wetenschapper Harold McGee in zijn standaardwerk Over eten en koken en hij verraadt daarmee een verleden als professor in de Engelse letterkunde aan Yale. Wat hij bedoelt, is dat alcohol onherroepelijk azijn wordt, als je het maar lang genoeg laat. De alcohol wordt dan door de bacterie acetobacter omgezet in...