vorig weekend maakte ik mijn allereerste Michelinsterrenuitreiking mee. Officieel is het een presentatie, namelijk die van de nieuwe Michelin Hotel- en Restaurantgids. Maar feitelijk is het toch de jaarlijkse Oscaruitreiking voor chefs. Rood pluche, namen van winnaars op een groot scherm, omhelzende groepjes in het publiek, chef-koks in tranen op het podium. Jonnie Boer leek zelf licht te geven door de permanent flitsende fotografen om hem heen.

Dit jaar vond de presentatie plaats in Maastricht, in het Theater aan het Vrijthof. En theater was het die ochtend: piccolo’s in rode pakjes schreeuwden bij binnenkomst heel hard ‘Welkom, fijn dat u er bent’ in mijn oor en ‘mevrouw, ú verdient een ster’ in het oor van de volgende. In het eerste halletje speelde een klein trio in rokkostuum terwijl het Michelinmannetje de arriverende gasten als een kwispelende hond besprong. Weer een deur verder kreeg iedere genodigde een ferme handdruk van de hoge heren van de Koninklijke Horeca...