voor een klein brandweerhuisje in het Betuwse dorpje Varik staan 275 kilo overrijpe conferenceperen in elf kisten opgestapeld. Die gaan zo, tot pulp vermalen, een oude augurkenton van 220 liter in. Dan wordt er met een elektrische betonroerstaaf, door twee man bediend, gist door gemengd. Zes weken later gaat het mengsel een meer dan twee meter hoge koperen destilleerketel in. Na enige tijd loopt er dan ergens links onderaan een dun straaltje transparante vloeistof in een glimmend emmertje. En daar is het allemaal om te doen.

‘Ja, het is een heel omslachtige manier van alcohol maken,’ zegt Henk Raaff. Maar alcohol is niet het doel. Alcohol is het medium. Om de geist, de spirit van die peer te vangen. Dat straaltje is het levenswater van de vrucht. Haar eau de vie.

Dat klinkt misschien wat zweverig, maar alcohol is uitermate geschikt als drager van aroma’s. Het is waanzinnig hoe levendig en fruitig de geur is van dat straaltje vocht. Je gelooft bijna niet dat het tachtig...