Vrij Nederland 21 juni 2014

twee weken geleden schreef ik hier over onderzoeker Ben Reade van het Nordic Food Lab die de wereld over reist om alles te leren over de verrukkelijkheden van insecten. ‘Deliciousness as an argument for entomophagy’, heet het project. Vrij vertaald: lekkerheid als reden om insecten te eten. Reade vertelde erover op het Food Film Festival en in Wageningen.

Ik vroeg hem er alles over omdat het mij mateloos fascineert, zo’n enorm project enkel en alleen benaderd vanuit het perspectief van smaakbeleving. Wat ik hem niet heb gevraagd, is hoe hij in godsnaam op het idee is gekomen. Dat blijkt een fascinerend verhaal. Het kwam mij onlangs ter ore toen René Redzepi, chefkok van Noma – het beste restaurant ter wereld – en een van de initiatiefnemers van het Nordic Food Lab, in Nederland was om zijn nieuwe boek te promoten.

Ieder jaar organiseert Redzepi in Kopenhagen het bijzondere MAD-symposium (mad is Deens voor ‘eten’). Het eerste jaar,...