Joël Broekaert zoekt het culinaire avontuur.

Ik heb thuis nog een Margauxtje uit 2005 liggen. Leuk voor de Kerst. Ik kan ’m ook nog een jaartje laten liggen. Dan is-ie precies tien jaar oud. Kan best, zeker met een mooie bordeaux.

Wijn bewaren is de normaalste zaak van de wereld. Maar als we een verdwaald flesje bier achter in de koelkast vinden, gaan we direct op zoek naar de houdbaarheidsdatum. Op zich is dat een goede reflex, oude pils is niet zuipen. Maar er bestaat wel degelijk bier dat zich prima laat bewaren. Bier dat er zelfs lekkerder van wordt.
Sinds juni dit jaar hebben we in Nederland een heuse ‘bierbank’. Ergens vlakbij Purmerend, in een donker hok op de eerste etage van Fort Spijkerboor – onderdeel van de Stelling van Amsterdam – liggen vierduizend flesjes bier opgeslagen. De bierbank is een initiatief van Fiona de Lange en culinair journalist en bierliefhebber Felix Wilbrink (van De Telegraaf). De Lange is zytholoog en biersommelier. Een zytholoog is...