Joël Broekaert zoekt het culinaire avontuur.

Pompoen, biet en limoen. Dat is de essentie van de keuken van Chris Naylor, de chef-kok van restaurant Vermeer in Amsterdam, bekroond met een Michelinster. Hij heeft het niet zelf bedacht, het is de conclusie van een professionele statistische berekening.

Jeroen van der Most is statisticus. De ene helft van de week werkt hij als data-analist, de andere helft is hij kunstenaar. Hij maakt kunst op basis van statistiek. Zo voerde hij alle schilderijen van Rembrandt uit het Rijksmuseum in in een door hem geschreven computerprogramma dat voor elke pixel de gemiddelde kleur berekent. Op basis daarvan produceerde hij ‘de gemiddelde Rembrandt’. Een andere truc is het extrapoleren van die gegevens. Zo heeft hij ‘voorspeld’ hoe de volgende Van Gogh er waarschijnlijk zou hebben uitgezien. Hij berekende ook het gemiddelde portret van Vermeer en zijn gemiddelde raamscène. Die schilderijen hangen nu in restaurant Vermeer.
Al snel...