Joël Broekaert zoekt het culinaire avontuur.

De meeste boeren vinden het fijn als het een keertje regent. Dat is goed voor de plantjes. Marc van Rijsselberghe zit er niet op te wachten, want dan is de hele verhouding decisiemens per meter weer in de war. In decisiemens meet je elektrische geleiding. Dat zegt iets over de hoeveelheid zouten die opgelost zijn in het grondwater. Zoet water heeft een zoutgehalte van 0,8 ds/m. Voor reguliere landbouw mag dat getal in principe niet hoger worden dan 1,7. Maar in de grond waarop Van Rijsselberghe zijn groenten verbouwt, loopt het soms wel op tot 35 ds/m. Dan praat je feitelijk over zeewater.

Van Rijsselberghe is oprichter van het Ziltproefbedrijf op Texel. Daar test hij sinds 2010 in samenwerking met de Vrije Universiteit uit Amsterdam hoe verschillende groenten ‘het doen’ in een zilte omgeving. Dat gaat, kort door de bocht, als volgt. Een hectare land is verdeeld in stroken, die weer onderverdeeld zijn in plots. Op zo’n...