Ot van Daalen (32), directeur van de digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom

‘Toen ik 11, 12 was, kwam ik in aanraking met computers. Ik vond de kracht ervan toen al inspirerend. Later, toen ik in de VS studeerde, werd ik me bewust van de schaduwzijde: de macht van de gebruiker is dezelfde als de macht van de overheid jou in kaart te brengen en te controleren. Terug in Nederland werd ik vrijwilliger bij Bits of Freedom. Ik realiseerde me dat je om echt impact te hebben verschillende kanten van de maatschappij moet kennen: ik besloot bewust om me in te zetten voor dingen waar ik niet noodzakelijkerwijs achter stond en werd advocaat bij De Brauw Blackstone. Het hol van de leeuw: ik heb in die 5½ jaar zaken gedaan die haaks staan op waar ik nu voor vecht. Nu werk ik in een team van drie mensen. Ik leerde snel dat ik niet alles zou winnen waarvoor ik strijd. Maar de verhouding tussen hoe groot we zijn en hoeveel impact we hebben, geeft moed. Laatst had de overheid het plan om...