Van Carl Miller leerde ik iets dat ik eigenlijk al wist, of had moeten weten, of wel in theorie zo’n beetje begreep maar nu pas écht.

Op de Brave New World-conferentie in Leiden had ik hem al over het podium zien trippelen: keurige Brit, baardje, jong, die sprak over nieuwe oorlogvoering. Oorlog veranderde, macht verschoof, ik kocht zijn boek. Lezend leerde ik waarom hacken heersen is, machines machtig maken en uw en mijn levens al lang gehackt zijn door de Googles en Apples, nepnieuws, propaganda en digitale boeven. En nu kan ik navoelen wat de actoren nog meer gemeen hebben dan alleen een piemel.

Meer dan digitaal inbreken

In The Death Of The Gods. The New Global Power Grab probeert Miller te tonen hoe met de digitale revolutie ook de macht over onze levens verschuift. Miller relateert die revolutie aan zijn voorstelling van macht: het vermogen om andermans leven te veranderen en zo te beïnvloeden dat andere keuzes moeten worden gemaakt, de macht dus om iemands toekomst te...