Carel Peeters' Literaire Kroniek

Spinoza of hoe men van een berg graniet geniet

Carel Peeters
Spinoza. Beeld: Wikimedia

Iedereen die zich in het werk van Spinoza (1632-1675) begeeft wordt uitgedaagd over zo ongeveer alle filosofische hete hangijzers na te denken. Nu was het de beurt aan de socioloog Kees Schuyt.

Erg complimenteus is Spinoza niet, als hij het over de mens en zijn eigenschappen heeft. Wij mensen zijn ‘slechts als golven van de zee, door tegengestelde winden voortgezweept, ronddobberend en onwetend over de afloop en ons noodlot.’ Die tegengestelde winden worden veroorzaakt door de emoties, waar we een ‘slaaf’ van zijn en die we maar moeilijk in bedwang kunnen houden omdat het ons maar niet lukt om er de adequate kennis van te krijgen.

Wanneer Spinoza het over de mens in het algemeen heeft is zijn toon er niet een waar je gretig je oor bij legt. Omdat de mensen ‘jammerlijk heen en weer geslingerd worden tussen hoop en vrees’ zijn ze sterk geneigd om aan alles maar geloof te hechten. Wanneer ze even niet tussen die hoop en vrees aan het slingeren zijn lopen ze al gauw...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials