Carel Peeters' Literaire Kroniek

Hoe Franz Kafka’s vakantie op de Waddeneilanden alsnog werd gebiografeerd

Carel Peeters
Franz Kafka door Ian Hughes

Shakespeare en Kafka ontlopen elkaar niet veel in het aantal boeken dat over hen is geschreven. Toch vond Sipko Melissen een witte plek in Kafka’s biografie. Hij kleurde hem in.

Van Franz Kafka weten we alles. Ook al wilde hij zelf dat alles wat hij aan papieren, romans en verhalen achterliet zou worden vernietigd, het is allemaal bewaard. Elke snipper, ook letterlijk: op zijn sterfbed in 1924 kon hij niet meer praten vanwege longtuberculose en communiceerde daarom via kleine briefjes. Alles van hem en over hem is ook gepubliceerd: zijn brieven, zijn dagboeken, de onafgemaakte romans Het proces, Amerika, Het slot, de verhalen en de herinneringen van vrienden als Max Brod, Gustav Janouch en de getuigenissen van schoolgenoten en kennissen. Kafka, de gedetailleerde driedelige biografie van Reiner Stach, waarvan het laatste deel in 2014 verscheen, completeert zo ongeveer alle kennis over het leven en werk van Kafka.

Kafka zou hiermee een open boek moeten zijn, maar dat is allerminst...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 4,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials

Advertentie

Advertentie