Waar beter dan in je eigen restaurant kan je witwassen, deals maken en lekker eten? Marian Husken ging aan tafel bij de onderwereld.

Twee broodjes. Eentje met ossenworst, zout en peper en eentje met eiersalade. Ik kan de bestelling dromen. Tien jaar lang lunchte ik wekelijks vaak meerdere keren met collega Marian Husken. Op z’n Nederlands, met een glaasje melk. Veel frivoler werd het niet. Een warm twaalfuurtje? Af en toe garnalenkroketjes van Holtkamp. Op brood, dat dan weer wel.

Een ding weet ik ook zeker: al die jaren schoof er nooit iemand uit ‘het milieu’ aan. Dat zou vooral ongemakkelijk zijn. Voor je het in de gaten hebt, heeft zo’n boef de rekening betaald. Toch weet misdaadconnaisseur en keukenprinses Husken inmiddels als geen ander hoe criminelen zich aan de dis gedragen. Ze heeft twee werelden samengebracht in haar boek Crimineel Eten: aan tafel met de onderwereld dat vandaag verschijnt. Daarmee wil ze, in haar eigen woorden, ‘inzicht in de manieren waarop...