Tijdens de research voor zijn reportage over ‘De dierenrevolutie’ nam Harm Ede Botje een kijkje bij de biologische krokettenmaker. ‘De leverancier die mij jaarlijks 10 tot 15 ton biologisch vlees uit Nederland kan leveren en dit stukje leest, mag me bellen.’

Meester Krokettenmaker staat er in geborduurde letters op dekoksbuis van Piet Brink. Hij leidt ons door een wirwar van gangen naar deproefkeuken. Werknemers met witte hoofddeksels lopen op de gang voorbij. Dooropenstaande deuren is te zien hoe kroketten op een lopende band voorbij komen.Hier, op een industrieterrein aan de rand van Amsterdam worden de kroketten vanKwekkeboom én die van Van Dobben gemaakt bij het bedrijf Royaan. En sinds kortook de biologische Kwekkeboom-kroket die van de Dierenbescherming maar liefst driesterren kreeg. ‘Biologisch wordt de standaard,’ zegt krokettenmaker Brink.‘Vijftien jaar geleden was biologisch eten iets voor de linkse rijken, een helekleine groep. Maar dat is veranderd. Consumenten...