Toegegeven, ze was geen schoonheid, maar Ayn Rand is wel eens mooier afgebeeld dan hiernaast. Hier verklaart Rand voor het Un-American Activities Investigating Subcommittee dat ze de film Song of Russia ‘100 percent Communist propaganda’ vindt. Ik heb de foto vaker gezien, kennelijk vond men het vaker nodig haar als een rechtsom fulminerend monster af te beelden. Mooiere portretten zag ik minder vaak.

Maar wel op de nieuwe app! Nu aai ik Ayn Rand’s Atlas Shrugged. Geen stoffige, zwart-witte baksteen van meer dan 1000 pagina’s meer, ik vinger me licht door de (mooie) foto’s, teksten, interviews, filmpjes, handschriften én 1470 pagina’s naakte tekst. Ik streel mijn iPad en opeens staat er in een vergeeld briefje van Rand: ‘Nietzche [sic!]. His “Thusspake Zarathustra” is my Bible. I can never commit suicide while I have it.’

En Atlas Shrugged blijkt helemaal geen taaie filosofische roman, maar een superspannend boek – althans, op de...