A.L. Snijders (75)

hebzucht&gierigheid

‘Ik ben een schoolvoorbeeld van penny wise and pound foolish: ik heb geen wezenlijk verstand van geld. Ik bezuinig op de raarste dingetjes: bij Albert Heijn koop ik het liefst alles van Euro Shopper, maar dan ineens – in een soort van buitenaf onbeïnvloedbare flard – koop ik voor mezelf een heel dure fles wijn, die al die andere boodschapjes waar ik centen op heb beknibbeld weer tenietdoet. Ik ben in een geldloos milieu opgegroeid: bij ons thuis werd niet over geld gepraat omdat mijn vader het leven verachtte dat hij als zakenman moest leiden. Hij had eigenlijk musicus willen worden, maar dat ging niet door omdat zijn grootvader zijn viool stuksloeg om niet naar “dat kattengejank” te hoeven luisteren. Bij boekhandel Postma van Het Huis aan de Drie Grachten had ik een open rekening, maar mijn middenwegachtige karakter zorgde ervoor dat ik daar geen misbruik van maakte. Als ik zei dat ik een zeilboot wilde hebben en mijn vader vond...