Coot van Doesburgh (69)

gulzigheid&onmatigheid

‘Ik ben een nakomertje, ik was heel erg niet de bedoeling. Toen bleek dat mijn moeder niet in de overgang was maar zwanger, zei mijn vader: “God, wat enig. Deze voeden we niet op, die houden we voor de lol.” En dat heb ik altijd gemerkt – heel prettig. Misschien dat ik daardoor nooit onmatig ben geweest, want veel ellende komt voort uit verbieden. Ja, als ik zit te kletsen, dan ben ik onmatig verslaafd aan sigaretten. Maar ik ben nog nooit in mijn leven dronken geweest, voor die tijd regelt mijn lichaam al dat ik misselijk word. Ik ben wel onmatig in dieren: als het aan mij lag, had ik vijfentwintig honden.’

luiheid&gemakzucht

‘Op school deed ik niets; ik haalde op het gymnasium net de eerste klas, in de tweede klas bleef ik meteen zitten. Ik wist niet hoe ik moest werken: als ik een pagina zag, dacht ik: ja, ja, ik snap het wel. Maar dat ik het moest reproduceren: geen idéé. Ik heb veel tijd gestopt in spiekbriefjes en...