René Appel (67)

gulzigheid&onmatigheid

‘Gulzigheid naar eten en drinken is me niet vreemd, maar ik weet die behoorlijk te controleren. Tijdens een etentje gisteren zag ik tot mijn genoegen dat iedereen zijn bord eerder leeg had dan ik. Dat is wel eens anders geweest. Ik kom uit een eenvoudig gezin, mijn vader was huisschilder, mijn moeder naaister in een weeshuis. Thuis was het van “dooreten en niet zeuren”; voedsel was puur functioneel. Door mijn vrouw heb ik rustig leren eten, ook omdat we tussendoor veel praten.

Ik ben een tamelijk emotioneel mens. De aanblik van een hongerend Afrikaans kindje op televisie doet me al snotteren, en zie ik mijn vrouw na een tijd zonder haar dan schiet ik vol. Maar ik ben ook rationeel – zeker in mijn werk – en dat houdt me in evenwicht. Mijn vader was een ontzettend emotionele, moeilijke man, waarschijnlijk door zijn gefnuikte ambities. Hij was dorpsdichter en muzikant in zijn vrije tijd, maar moest zes dagen in de week werken als...