Peter te Bos (63)

woede&wraak

‘Mijn vader was heel streng en runde een restaurant, wat niet zo best ging. Ik heb op een zondag toen ik een jaar of acht was wel eens een woedeaanval van hem meegemaakt: hij stond in de keuken uitsmijters te bakken en er gebeurde iets – ik weet niet wat – waardoor hij zo kwaad werd, dat hij om de beurt alle uitsmijters van zijn acht kinderen tegen de muur smeet. Dat had ook wel iets komisch en misschien heeft het zo’n indruk gemaakt, dat ik daarom het fysieke aspect van woede niet ken. Wel verbale woede: mijn stem is heel zwaar en hard en laatst was ik in een Japans restaurant, waar een jongetje alleen maar heel hoge krijstonen zat te blèren en zijn ouders zeiden er niets van. Dat hele restaurant zat te balen en ineens knapte er iets in mij waardoor ik riep: “En nou hou je godverdomme je rotkop!” Het hele restaurant was muisstil, maar dan denk ik wel: o god, Te Bos, die stém!’

hoogmoed&ijdelheid

‘Soms heb ik te veel lucht in mijn...