Theo van den Boogaard (65)

Woede&Wraak

‘Als jongetje op de middelbare school vond ik leraren vaak zo onrechtvaardig. Dan was het: “Boogaard, voor de klas” en als ik dan zei “Het is Van den Boogaard” werd ik er weer uitgestuurd. Die zucht om te kleineren – vaak waren het leraren die geloofden in militaire dienst – zat me ongelooflijk dwars. ’s Nachts fantaseerde ik dan dat ik ze uit wraak allemaal aanklaagde voor een rechtbank. Een onhebbelijke kant van mij is dat ik niet tegen zogenaamde kunstenaars kan die foto’s overtrekken of natekenen. Ik zie meteen dat ze niet weten hoe een oor in elkaar zit of hoe zich een ooglid ten opzichte van een wenkbrauw verhoudt. Dat die manier van werken tegenwoordig gelegaliseerd is, doet me echt in woede ontsteken.’

Hoogmoed&IJdelheid

‘Ik heb al vaak meegemaakt dat terwijl ik zit te tekenen en ik denk: goh, wat gaat dit goed, ik juist dán een fout maak. “Gij hebt recht op het werk, maar niet op de vruchten daarvan,” denk...