Standplaats Berkeley, USA

‘En Jan, waar wil je je salaris gestort hebben?’ vroeg Cathie, de spil in het web van ons Department, twee weken geleden.

‘Kan me niet zoveel schelen, noem maar wat,’ antwoordde ik.

‘Ik zou Washington Mutual doen,’ zei ze, ‘of Wells Fargo. Of Bank of America. Maar WaMu is hier om de hoek van de campus. Lekker dichtbij en ze schijnen ook makkelijk te zijn in internationale overschrijvingen.’

Ik ging in gedachten even de namen langs van de banken waarvan ik had gelezen dat ze in moeilijkheden waren. Lehman Brothers, Merrill Lynch, AIG. Wells Fargo klonk me te veel als oude Wild West-postkoetsen. Bank of America klonk wel heel pompeus. Nee, Washington Mutual, dat klonk betrouwbaar. ‘Doe maar,’ zei ik.

Het vervolg laat zich raden. De dag nadat de eerste duizendjes waren gedeponeerd, sloeg ik ’s ochtends de krant open. De grote kop op de voorpagina van het businesskatern luidde: Is Washington Mutual de volgende dominosteen die gaat vallen? Ik liep meteen naar...