Wordt rekeningrijden wéér een splijtzwam in de kabinetsformatie?

Max van Weezel
Foto: Peter Hilz /HH

Zelfs de ANWB, de BOVAG en de RAI wijzen rekeningrijden niet meer categorisch af. Maar hoe denkt de VVD erover?

Een van de lastigste onderwerpen bij de kabinetsformatie is de kilometerheffing. Twee van de partijen aan de onderhandelingstafel hebben zich in hun verkiezingsprogramma voor invoering ervan uitgesproken: D66 en GroenLinks. Beide pleiten ook voor een extra hoge heffing voor automobilisten die van de snelweg gebruik maken tijdens de ochtend- en avondspits. De christendemocraten, die traditioneel verdeeld zijn over dit onderwerp, hielden zich in hun programma zorgvuldig op de vlakte. Maar de VVD meldt op haar website ondubbelzinnig: Wij waren, zijn en blijven tegen de kilometerheffing. Uit onderzoek blijkt dat het helemaal niet werkt. Het is bovendien niet eerlijk. Kilometerheffing jaagt mensen die gewoon naar hun werk, huis of familie willen rijden alleen maar op kosten.’

Over de gunstige effecten van zo’n kilometerheffing op het milieu reppen de liberalen met...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials