Dromen van engeltjes

Vanochtend werd ik wakker in Buenos Aires. Zeker niet voor de eerste keer, wel voor het eerst in een ‘echt’ hotel. Ik ben hier te gast op het Buenos Aires Festival International de Cine Independiente, het festival voor onafhankelijke film in de Argentijnse hoofdstad, dat dit jaar zijn negende editie beleeft. Mijn voorlopige logeeradres: Hotel Abasto Plaza, een vijfsterrenhotel tegenover het monumentale winkelcentrum, ooit een markthal, dat voor twaalf dagen is omgedoopt tot festivalterrein. Mijn kamer, bed en tv zijn hier enorm, de vloerbedekking zacht, de minibar goedgevuld. Vanuit mijn raam heb ik uitzicht op het zwembad en terras.

Vanaf het moment dat ik voor de eerste keer in Buenos Aires aankwam, in oktober 2001, heb ik me erover verbaasd hoe luxe en armoede in deze stad hand in hand gaan. Toen stonden stad en land aan de vooravond van een economische crisis, die honderdduizenden porteños (Argentijnen uit Buenos Aires) vrijwel van de ene dag op de...