Kunst en cultuur

William Sutton: de levende Shakespeare-jukebox

Clara van de Wiel

Een Britse Amsterdammer staat morgen als Shakespeare-jukebox sonnetten voor te dragen in de British Library. ‘Shakespeare moet je niet lezen, Shakespeare moet je dóen.’

Zijn Nederlands is na 35 jaar in Amsterdam heel behoorlijk. Maar als we het over Shakespeare gaan hebben, tja: dan moet het gesprek toch eigenlijk wel in het Engels gevoerd worden.

Het zijn mooie tijden voor William Sutton, want William Shakespeare is dit jaar eventjes óveral. Dit weekend viert Engeland de vierhonderdste sterfdag van de toneelschrijver, dichter en acteur. En Shakespeare, daar kan acteur Sutton uren, dagen, jaren over praten. Morgenavond staat hij in de British Library in Londen sonnetten voor te dragen. Shakespeare-geek, noemt de Brit die sinds 1983 in Amsterdam woont zichzelf niet zonder trots.

Hij moest álle sonnetten van Shakespeare uit zijn hoofd gaan leren. En wel meteen!

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials