Het is moeilijk om grappen over Wilders te maken, legt Micha Wertheim uit. Deze week dus even geen satire. ‘Het standaard gereedschap waar ik als grappenmaker mee opereer, voldoet plotseling niet als ik het op Wilders tracht toe te passen.’

Vijf jaar van mijn leven woonde ik in Maastricht, maar als het carnaval begon, vertrok ik. Ik ben dol op een beetje gek doen in de openbare ruimte, maar als iedereen zich verplicht gaat misdragen, krijg ik het benauwd. Eenzelfde gevoel van ongemak bekruipt mij in de dagen voorafgaand aan 1 april. Als iedereen grappen gaat maken, wil ik beschouwen. Vandaar dat u het deze week zonder satire moet stellen.

Eerlijk gezegd komt dit intermezzo mij niet slecht uit. In de week dat iedere columnist en cartoonist zich over Wilders boog, realiseerde ik mij weer eens hoe moeilijk ik het vind iets grappigs over de man te zeggen. Het is er op deze pagina nog nooit van gekomen. Het standaard gereedschap waar ik als grappenmaker mee opereer, voldoet plotseling...