Die partnerkeuze, dat blijft iets mysterieus, zeker omdat het begrip ‘keuze’ vooral verwijst naar de supermarktsituatie, waar de verschillende appels en peren naast elkaar liggen: die kun je bekijken en bevoelen, en dan neem je een beslissing. Wat je ook van die partners kan zeggen, zo simpel ligt het niet. Vaak bestaat ons vergelijkend warenonderzoek uit niet meer dan vijf à zes items, en dan halen we dus die ene appel of peer uit het schap, waarvan we dan verwachten er heel erg, niet nader bepaald lang onafscheidelijk mee te zijn.

Er is iets in die keuze van een geliefde dat ouder is dan het verstand, en dat weinig van doen heeft met de liberale keuzevrijheid die op andere gebieden leidt tot tevreden consumenten. Alsof jij het niet bent die kiest, maar iets dat ouder is dan jezelf: de paar grote verliefdheden die ik heb mogen meemaken, kwamen mij voor als noodzakelijk, bijna afgedwongen. Het idee: hier sta ik, ik kan niet anders, hogere machten hebben voor mij besloten.

Een...