Syrische vluchtelingen verschijnen prominent in het nieuws, maar over de achterblijvers wordt vier jaar na het begin van de oorlog nauwelijks meer bericht. Minka Nijhuis doet verslag vanaf de grens met Turkije. ‘Hoe het in Syrië is? Syrië bestaat niet meer.’

Nog maar nauwelijks hebben we elkaar begroet of mijn Syrische collega Wael duwt zijn smartphone onder mijn neus. Ik zie een foto van een bloedende jonge man. ‘Mijn neef,’ zegt Wael. De strijder in het Vrije Syrische Leger werd door een tankgranaat van Assads leger over zijn hele lichaam geraakt. Wael klinkt grimmiger dan ik hem de afgelopen jaren ooit heb gehoord als hij vertelt dat het offensief waarbij zijn neef gewond raakte met Russische luchtsteun plaatsvond. Net als veel andere Syriërs die ik spreek, meent hij dat er een wereldoorlog is uitgebroken in het luchtruim boven zijn land. Ondanks de vele verwondingen heeft zijn neef het veldhospitaal in de provincie Idlib zo snel mogelijk verlaten. ‘Ze kunnen daar...