Standplaats Berkeley, USA

De zwaarlijvige jongen die mijn laptop een opknapbeurt gaf, begon nog zwaarder te zuchten en te steunen dan hij al deed, toen de verkiezingen ter sprake kwamen.

‘Als McCain wint, ga ik terug naar huis,’ zei hij.

‘Waar is huis?’

‘Libanon.’

‘Je bedoelt Lebanon, Ohio?’

‘Nee, ik bedoel Lebanon het land,’ antwoordde hij wat ongeduldig. ‘In het Midden-Oosten. Ik blijf hier niet als die idioten nog eens vier jaar hun gang mogen gaan.’

Ik veronderstelde dat hij met ‘die idioten’ de Republikeinen bedoelde. Ik heb dat vaker gehoord, de laatste weken. Michael Stipe, de zanger van R.E.M., gaat ook emigreren als McCain wint. Een tobberige collega op de Universiteit ook. ‘Maar waar ga je dan heen?’ vroeg ik. ‘Weet ik nog niet. Canada. Of Italië misschien.’

Vijf jaar geleden, toen ik in Texas woonde, en de VS Irak binnenvielen, kon je die verzuchting ook horen. ‘Als die gek herkozen wordt, ga ik…’ et cetera. Een bevriende journalist. De aanvoerder van mijn voetbalteam....