Elke ochtend denk ik wakker te worden in Zuid-Frankrijk, en elke ochtend blijkt het weer Almere te zijn. Dat zonnige en Zuid-Franse idee wordt veroorzaakt door het oranje glas van het balkon; een klein beetje zon en alles in de flat baadt in een warm, scherp licht.

In de verte zie ik de woontoren van Almere Haven, vlak voor me ligt het Weerwater, een enorm afgegraven gat in het midden van Almere, dat na gedane bouwdiensten Weer aan het Water werd gegeven.

Kun je het aan een stad zien, wanneer die van de ene op de andere dag als een PVV-bolwerk bekendstaat? The day after the day before: de PVV heeft 21,6 procent van de stemmen behaald bij de gemeenteraadsverkiezingen en is daarmee de grootste partij van Almere geworden.

Het is die ochtend onbetamelijk zonnig, en er loopt net een kwetterende schoolklas onder mijn balkon langs. Kinderen van alle kleuren. Een jongen schopt een blikje weg, de juf geeft een reprimande. Ik geloof niet dat de totale chaos is uitgebroken.

In de...