Wat zou ouderenzorg moeten opleveren?

Redactie Vrij Nederland
Wat zou ouderenzorg moeten opleveren? En wat voor maatschappelijke rol spelen ouderen voor jongere generaties? Zes wetenschappers over de ouderenzorg.

‘Blauwe zones’ zijn gebieden waar mensen een uitzonderlijk hoge levensverwachting hebben en een laag beroep doen op zorg , zoals bijvoorbeeld het Italiaanse Sardinië, het Japanse Okinawa of het Griekse eiland Ikaria. In die laatste plaats komt dementie nauwelijks voor, terwijl een derde van alle mensen ouder dan 90 wordt. Het ultieme doel van Nederlandse ouderenzorg zou daarom moeten luiden: een ‘blauwe zone’ worden, met een hogere levensverwachting en lagere zorgkosten.

Op dit moment staan wedaar nog ver van af. Als gevolg van de vergrijzing lopen de kosten voor ouderenzorg op. Van de2.7 miljoen Nederlandse 65-plussers kampt 15% met een ernstige ziekte oflichamelijke beperking. Ruim honderdduizend ouderen wonen in eenverzorgingshuis. In Nederlandzijn veel ouderen eenzaam. Dat leidt tot psychische en lichamelijke...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials