3.000.000 Europese migranten in het Verenigd Koninkrijk en 1.200.000 Britten op het Europese vasteland duizelt het van de vragen: wat betekent dit voor mij, mijn gezin, mijn werk? Mijn leven?

De Brexit-campagne ademde eiland-denken: grenzen dicht, havens gesloten, kanaaltunnel achter een slagboom, opdat we de controle weer terug krijgen. Nu de uitslag van het referendum bekend is, moet aan die ‘grenzen dicht’-troefkaart concrete invulling gegeven worden. Terwijl Boris Johnson terugkrabbelt, heerst verslagenheid onder de meest directe betrokkenen: migranten.

Vanochtend zullen de 3.000.000 Europese migranten binnen het Verenigd Koninkrijk en de 1.200.000 Britten op het Europese vasteland wakker zijn geworden met de vragen duizelend, tuimelend door het hoofd: Wat betekent dit voor mij, mijn gezin, mijn werk? Was dit het dan, het leven dat ik heb opgebouwd, in de lokale gemeenschap, in een nieuwe taal?

In april beschreef de Pools-Britse journalist Jakob Krupa deze tergende