Dat vraagt Elma Drayer zich deze week af. Om tot een antwoord te komen bekijkt ze even de nieuwe realityshowIk heb het nog nooit gedaan.

In de VPRO gids van deze week blikt een televisiewetenschapper (het vak bestaat) weemoedig terug op eind jaren negentig.

Toen was erotiek op tv nog ‘gezellig en aandoenlijk’. Sex voor de Buch bijvoorbeeld was volgens haar ‘een uitzonderlijk goed’ programma. ‘Het ging over gewone mensen en hun spannende fantasieën.’

Gezellig en aandoenlijk? Uitzonderlijk goed? Ik herinnerde me iets anders, maar wellicht liet mijn geheugen me in de steek. Gelukkig schoot me te binnen dat ook dit weekblad destijds aandacht had besteed aan Sex voor de Buch; ik zocht het betreffende stuk er even bij.

Daarin stond te lezen dat sponsor Christine le Duc na twee afleveringen was afgehaakt; de sekswinkelketen vond het programma ‘te plat’. De toenmalige directeur van zender Veronica erkende daarop dat de productieploeg ‘een beetje’ was doorgeschoten....