Amerika-correspondent Freke Vuijst was deze week erg somber over al het geweld door en tegen politieagenten. De speech van Obama in Dallas en een iconische foto gaven haar hoop.

Soms heb je een president nodig om je over je sombere gevoelens heen te tillen. Het klinkt misschien vreemd, want een staatshoofd die met zijn woorden inspireert, hoop geeft, je donkere bui verlicht –waar vind je zo iemand nog? In Amerika.

Gisteren sprak president Obama in Dallas op de herdenkingsdienst van vijf vermoorde politieagenten. Ik was, moet ik toegeven, in een ongewoon depressieve stemming na een week van geweld door politieagenten en tegen politieagenten. Ik had woorden van uplift nodig, woorden die er toe deden. De president stelde niet teleur.

Ik werd niet zozeer getroffen door zijn oproep aan ons, zijn landgenoten, om de wanhoop af te wijzen, maar meer door zijn terloopse opmerkingen. Daar sprak een gevoel van ontmoediging uit, een gevoel van onmacht. Gevoelens die ik deel. Het trof me...