Brexit

Waarom links tegen een Brexit moet zijn

Loes Witschge
Foto: Wouter Vandenbrink
De prominente Engelse linkse denker Owen Jones overwoog vóór de Brexit te stemmen. Nu wil hij toch in de EU blijven – met een radicaal links perspectief. ‘Als we eruit stappen, wordt dat gezien als een triomf van rechts.’

‘Sorry voor het lange wachten,’ zegt Owen Jones voor de zoveelste keer. We spreken elkaar tijdens een politieke bijeenkomst hartje Londen en hij had inderdaad even op zich laten wachten. Eerst waren er de fans die na de opening van de dag in de volle UCL collegezaal (capaciteit: 933) het podium op stroomden voor selfies. En dat terwijl Yanis Varoufakis, de voormalige Griekse minister van Financiën en prominent marxistisch econoom, rustig weg kon lopen. Toen waren er wat televisie-interviews, even bijkletsen met een bevriende Labour-parlementariër en een lang gesprek met een lid van de Spaanse schrijvende pers. Maar nu zitten we dan eindelijk in de zon op het terras van een pub met een groot glas bier voor onze neus. (‘Gaan we bier drinken of is...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials