We zijn allemaal voor het milieu, tenzij het ons geld kost – net als Volkswagen. Mij lukt het niet mijn oude Mercedes naar de sloop te brengen.

Ik heb ’r toch te koop gezet: mijn trouwe Mercedes-Benz 240D uit 1983. Elf jaar en ruim 140 duizend kilometer heb ik er in gereden. Ze bracht me met modder besmeurd naar verre oorden voorbij Europese grenzen, maar ook met roze ballonnen versierd naar het ziekenhuis om mijn vrouw en pasgeboren dochter op te halen. Dijk van een auto: slechts twee keer weigerde ze dienst, beide keren door een versleten accu. Mijn eerste, enige en nog altijd bloedmooie wagen staat op Marktplaats – alsof je je hond in het bos achterlaat.

Mijn geweten is verrot. Want ook al is dit hoogtepunt uit de Duitse autogeschiedenis nog goed voor honderdduizenden vorstelijke kilometers, zulke oude diesels moet je niet verkopen, maar laten slopen. Het zijn gif spuwende roetbakken die een dodelijk spoor van stikstofoxiden, zwaveldioxide en fijn stof achter zich...