Waarom een nieuwe bubbelcrisis nu onwaarschijnlijk is

Kees Kraaijeveld
De recessie is echt voorbij. De Europese economieën groeien weer. Mensen verdienen weer geld.

Is het alweer zover? Gaat het weer mis op de financiële markten? Staan er zeepbellen op knappen? Lijkt het net een beetje lente in de economie, slaat de benauwdheid voor een naderende herfst alweer toe. ‘De recessie kwam niet, de zeepbel wel?’ opende Het 
Financieele Dagblad afgelopen week.

Dat de angst ons weer om het hart slaat, is niet vreemd. Wat omhoog gaat, kan weer naar beneden komen. Die les kregen we de afgelopen jaren pijnlijk onder de neus gewreven. De dotcom-crisis, de Amerikaanse huizencrisis, de bankencrisis, de eurocrisis. Het waren schokkende ervaringen. Particulieren, bedrijven, banken en overheden likken nog altijd hun wonden. Alom heerst bubbelangst. En dus bekijken we de economische lente met argwaan.

Het groen is er niet minder fris om. De recessie is echt voorbij. De Europese economieën groeien weer. De rente is laag, lenen extreem voordelig. De euro is...

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials