Science fiction in de sloppenwijk

De verleiding is groot om hier mijn inmiddels opgelopen ergernis over Argentijnse traagheden te spuien (trage computers en internetverbindingen, een kortsluiting in het perscentrum net op het moment dat ik mijn stuk wil versturen, een traag telefoonbedrijf – mijn mobiele telefoon is nog steeds niet geactiveerd) maar gelukkig gebeurt er ook genoeg moois op het festival dat daar tegenover staat. Zo zag ik gisteren voor het eerst sinds ik hier ben een film die niet alleen interessant, mooi, indrukwekkend en ontroerend was, maar waar ik ook nog eens heel vaak bij in de lach schoot: Estrellas, Sterren,van Federico León en Marcos Martinez.

Estrellas lijkt een documentaire, zo geloofwaardig dat ik na afloop heb moeten navragen of er echt helemaal niets van waar is. Nee, helaas. Hoofdpersoon in deze film is Julio Arrieta, een dikke, gebronsde man met slecht gebit, die woont in een sloppenwijk van Buenos Aires. Om voor zichzelf en zoveel mogelijk anderen...