Europese controleurs in opspraak

De Europese voedselautoriteit moet zorgen dat al ons eten veilig is. Maar de voedselindustrie zou te veel invloed hebben.

‘Ik heb geen idee, eerlijk niet, welke stoffen Nestlé in zijn producten stopt’

Van veel cola en snoep word je dik. Dat lijkt een waarheid als een koe. De World Health Organization (WHO) wijt de obesitas-epidemie mede aan de toegenomen consumptie van voedingsproducten met een hoge concentratie aan suiker, vet en zout. Beperk de inname van suiker, adviseert de WHO aan wie overgewicht wil tegengaan.

Het is dus even schrikken als de European Food Safety Authority (EFSA) schrijft dat ‘uit epidemiologische studies geen positief verband blijkt tussen totale suikerinname en obesitas, integendeel’. In de onlangs op France 2 uitgezonden documentaire Sucre: comment l’industrie vous rend accros (‘Suiker: hoe de industrie ons tot junkies maakt’) zien we hoe marketingmensen van de voedselindustrie gretig gebruik­maken van dit...