Moderne ongemakken: Facebook-etiquette.
Illustraties: Valezki
Illustraties: Valezki

Hoe weiger ik mijn schoonmoeder? Mag ik berichtjes van anderen wissen? Facebook is een etiquette-mijnenveld.

Sommige zaken, hoe onschuldig ook, lenen zich er niet voor om in het openbaar gedeeld te worden. Zoals de droom die een vriendin laatst had, dat ik zwanger was. Toch zette ze dat op mijn Facebook-pagina, met de toevoeging dat mijn vriend en ik er heel blij mee waren. Een gezamenlijke friend reageerde in een comment: wat leuk, ze zag het helemaal voor zich. Het stond een dag online, in kleine zwarte lettertjes op een zachtblauwe achtergrond, te lezen voor al mijn Facebook-vrienden, voordat ik erachter kwam. Ik schrok me rot: met dit soort zaken was ik nog lang niet bezig, en ik wilde vooral niet dat mijn digitale netwerk dacht van wel. Toch aarzelde ik om de opmerking te verwijderen, want dat kwam misschien wat krengig over.

Ongepaste foto’s

Het gebruik van sociale media stelt je voor een breed scala aan...