Video's: Nederlandse debutanten de wereld in

Kees Driessen

Knibbe in Lampedusa
In oktober 2013 bezocht Morgan Knibbe het Italiaanse eiland Lampedusa, kort nadat ruim driehonderdzestig Afrikaanse vluchtelingen voor de kust waren verdronken. Voor De Correspondent maakte hij deze bezwerende, aangrijpende korte film, die deels in zijn lange documentaire Those Who Feel the Fire Burning is beland en, in een iets andere montage, in Locarno een Zilveren Luipaard won. Klik hier om de film te zien.

Groothof in Belgrado
Aan de basis van Marinus Groothofs speelfilmdebuut The Sky Above Us, die in januari in première ging op het IFFR, staat zijn korte fictiefilm Sunset From a Rooftop, in 2009 winnaar van een Gouden Kalf. Beiden spelen tijdens de NAVO-bombardementen op Belgrado in 1999, met eenzelfde hypnotiserende combinatie van dagelijks leven en dansen op de vulkaan. En beide beginnen met een meisje dat zich, bommen of geen bommen, opmaakt voor een avondje uit. Klik hier om de film te zien.

Vernieuwend, verdiepend, vooruitstrevend: dat is Vrij Nederland. Maar goede journalistiek kost tijd en aandacht. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden.
Word abonnee vanaf € 6,99 Sluit je aan
X
Het zijn tijden voor Vrij Nederland
Het zijn tijden voor VN
Je hebt deze maand drie artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Je hebt deze maand 3 artikelen gratis kunnen lezen. Om de verhalen te kunnen maken die jij graag leest, vragen we je abonnee te worden. Sluit je nu aan.
Het platform voor progressief Nederland
Voor cultuurliefhebbers en kritische volgers van de actualiteit
Onafhankelijke journalistiek: van maandblad tot video, van podcast tot blog
Met diepgravende interviews, prikkelende columns en onthullende reportages
En: jaarlijks vier thema-specials